Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

Som escola Magnet!

13 de desembre de 2018

La nostra escola s’ha unit al Magnet, un programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, que  permetrà embarcar-nos en un projecte educatiu innovador i de qualitat juntament amb l’ICIQ (l’Instutut Català d’Investigació Química).

Ahir, dia 11 de desembre, tot el claustre de mestres juntament amb la coordinadora de l’estratègia de comunicació del programa Magnet, Carmina Pinya, i el nostre formador Xavier Corbella va tenir el gust de mantindre el primer contacte amb el nostre company de treball, l’ICIQ. Aquest, de la mà de la Doctora Laia Pellejà i el seu equip,  ens va obrir les portes de casa seva, de tal manera que vam poder visitar les seves instal·lacions al barri de Sant Pere i Sant Pau.

Per grups, vam descobrir les diferents parts del laboratori d’investigació, ensenyant-nos el funcionament de les diferents zones com la de neteja, la de catalització, la de destil·lació, la de vapors, el forn per les reccions químiques…

També vam visitar el laboratori d’aprenentatge de la URV. Allí vam gaudir com la canalla, recreant dos dels experiments que fan amb nens i nenes d’educació primària. Primer vam fer una reacció química àcid-base, barrejant vinagre i bicarbonat creant com a resultat l’efervescència de diòxid de carboni. En el segon experiment vam fer màgia! Gràcies a la Vitamina C vam fer desaparèixer les lletres que prèviament havíem escrit amb povidona iodada. Per últim, la Laia, ens va sorprendre amb la reacció de l’aigua oxigenada i un catalitzador (com l’òxid de manganès), creant d’una forma espectacular aigua i oxigen, mireu el vídeo!

 

vídeo experiment

A més, ens van mostrar la maqueta d’un dels seus projectes més prioritaris, l’A-leaf, encetat fa un parell d’anys. És una investigació sobre la fotosíntesi artificial que estan portant a terme vuit països europeus. Té com a objectiu construir i validar un dispositiu fotoelectroquímic capaç de transformar, gràcies a la llum solar,  el diòxid de carboni i l’aigua en combustibles sostenibles pel medi ambient, com ara el metà. Vam poder observar el seu funcionament i la seva aplicació en els cotxes!

Com a cloenda, amb en Xavier, vam fer una petita reflexió sobre la trobada i el projecte en general. Van aflorar paraules com: comunicació, creativitat, experimentació, motivació, investigació, manipulació, diversió…

Finalment, la Doctora Pellejà, amb l’ús de la química va fer aparèixer unes paraules: “Estem molt contents de la vostra visita”. I nosaltres d’haver-vos visitat! Us agraïm, de tot cor, la vostra acollida i per contribuir a que els i les mestres de l’escola tinguem les motxilles carregades d’il·lusió per encetar aquest nou projecte Magnet!