Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

a l’uf loc adv

Quan?

6 de octubre de 2017
Tot el dia

Què passa?

DEFINICIÓ+EXEMPLE:

En abundància, copiosament.
   Quin cop de vista més grandiós, esplèndid i enlluernador presentava aquell local immens, magníficament endiumenjat i il·luminat a l’uf!
És una expressió mallorquina.

ETIMOLOGIA:

D’origen incert, sembla format de la interjecció uf! (d’origen onomatopeic), però també podria ser pres de l’italià aufo, ‘de franc’, probablement de la mateixa etimologia que ufana (probablement del germànic gòtic ufyô, ‘abundància, excés’, romanitzat en ufia, ufianem i amb una forma femenina que donava ufana).

PASSATGES QUE IL·LUSTREN L’ÚS DEL MOT:

I tothom n’està content, de pagar el mig marc, perquè així no ha de fer altres passes ni cercar recomanacions ni influències; un paga, i per endins!, a veure coses, que n’hi ha a l’uf de precioses.
• Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996 [publicat originalment a Palma el 1908])

D’escoles primàries, n’hi ha a l’uf a totes les poblacions, i fins an els redols de cases més insignificants. De les mitjanes, n’hi ha a les poblacions d’alguna importància.
• Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions

Vegeu els passatges complets a la web 

ENLLAÇOS:

Un sens fi’ o ‘una sens fi’? Bardagí, Artells i Aramon
Antoni M. Alcover (Manacor 1862-Palma 1932)
Cinc mots del Viatge a Alemanya d’A.M. Alcover, cent anys després

LA FRASE DEL DIA:

Jo sempre m’he estimat més viure que escriure, perquè no he llegit mai una pàgina, ni dels llibres més grans, que m’hagi satisfet amb tanta plenitud com algunes pàgines de la meva vida.
—Gaziel [Agustí Calvet] (Sant Feliu de Guíxols 1887-Barcelona 1964)

Mapa no disponible