Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

adrogueria  (f)

Quan?

9 de abril de 2018
Tot el dia

Què passa?

DEFINICIÓ+EXEMPLE:

Botiga on venen espècies i altres articles de consum corrent, especialment alimentaris, amb exclusió generalment del pa, la carn, el peix, les verdures i el vi.
Arriba’t a l’adrogueria i compra-hi pasta de sopa, pebre i olives.

ETIMOLOGIA:

D’adroguer, de droga, d’origen incert, potser de l’antic iranià darok, ‘medecina, droga’, i drog, ‘mentida’, transmesos per l’argot de les legions romanes. Drogueria té el mateix origen etimològic, però designa un altre tipus d’establiment: és el ‘comerç de drogues d’aplicació industrial, domèstica, etc.’, on venen pintures, productes de neteja i altres productes químics. D’on es dedueix que els oficis d’adroguer i droguer són diferents.

PASSATGE QUE IL·LUSTRA L’ÚS DEL MOT:

Així que podia li agradava anar a l’adrogueria Roca, situada darrere del palau dels Virreis; era un establiment relativament recent, que havia estat fundat feia uns vuit anys. A la dona li agradava embadocar-se en la botiga plena de prestatges que mostraven els productes; s’entretenia fixant-se en la quantitat de calaixos i calaixets, s’encantava amb el gran morter per moldre espècies… I s’embadalia, sobretot, contemplant les varietats de sucre: aterrossat, blanc refinat, roig, negre o de melassa, candi, de llustre, esponjat, serení…

• Maria Carme Roca, La merla blava (Barcelona: La Galera, 2015)

Vegeu-ne un altre passatge a la web

ENLLAÇOS:

L’adrogueria, el motor de l’expansió de Barcelona, per Josep Pla
Els cinc mots de la setmana passada (trets del Control de plagues) d’Enric Gomà

LA FRASE DEL DIA:

La venjança sempre arriba massa tard, i només després que el temps, la indiferència o el perdó, han igualat el marcador.
—André Aciman, escriptor nord-americà (1951)

Mapa no disponible