Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

borrassa (f)

Quan?

9 de octubre de 2018
Tot el dia

Què passa?

Definició

Gran tros de roba de cànem, de jute, etc., que serveix per a aplegar les olives, les garrofes, etc., per a portar faves, mongetes, palla, etc.

Posaven les borrasses sota les oliveres i així arreplegaven les olives que queien en batre.

Etimologia

De borra, del llatí tardà burra, ‘drap bast de llana’, d’origen incert en llatí.

Usos

 • Pentinat un oliver, ma germana i jo arrossegàvem les borrasses cap a altre, fetes uns sacs de laments. No les arrossegueu, que es faran forats, es queixava la tieta. Això és explotació infantil!, protestava la Joana. I el pare ens replicava: Explotació infantil? Si el jovent no ho sabeu, lo que és treballar.
  Quan les borrasses ja pesaven com un mort, el pare ens deia: Va, trieu brots, que posarem les aulives al sac. I ho deia sempre així, tot seguit, com una lletania. Aleshores, reuníem el fruit al mig de cada borrassa, omplíem un cul de sac fent pala amb les mans i, a continuació, paràvem els sacs amb la boca ben oberta perquè la tieta i el pare ens els acabessin d’omplir. Obre més, obre més. I les olives negres, verdes, grogues, malva, anaven caient en cascada, fent una remoreta sorda i lúdica. Això era bonic, de veure.

  Marta RojalsPrimavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana, 2011), pàg. 63

 • Quantes borrasses de llanç cal estendre
  per replegar les olives que tinguem?
  Quants punyats hi caben a una almosta?
  Quantes almostes hi caben a un cabàs?
  Quants almuts calen per omplir un quartal?
  Quants quartals té un doble
  i quants cabassos un sac?

  Tomàs Bosque, «Brechtiana de l’oli» (1992), dins Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies, a cura d’Artur Quintana i Font (Terol: Instituto de Estudios Turolenses, 2009)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el camp i els pagesos que ens han proposat els subscriptors de RodaMots. El d’avui és un suggeriment de Marc Guinjoan, de Riudoms (Baix Camp).

Mapa no disponible