Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

cullerot (m)

Quan?

7 de juny de 2019
Tot el dia

Què passa?

Definició

Cullera grossa, en què la part concavada és sovint hemisfèrica, que es fa servir per a repartir, a taula, la sopa, un suc, etc.

Amb el cullerot posaré el romesco sobre de l’escarola.

Va remenar l’olla amb un cullerot de fusta.

També: culler

haver-se engolit el cullerot (o tenir un cullerot dins el cos): es diu de qui és altiu o orgullós, qui actua amb supèrbia.

Etimologia

De culler, del llatí cochlearium, mateix significat, derivat de cochlea, del grec κόχλιας, nom de diverses menes de conca, petxina o caragol.

Usos

  • Cada matí, abans d’anar a escola, els nens passen per casa amb un got i un tros de pa. Nosaltres, que ja tenim la llet remenada i calenta, obrim la part de dalt de la porta i els l’omplim amb el cullerot. Quan arriben a escola ja se l’han beguda, s’asseuen, suquen el pa amb mantega i agafen la ració de formatge, que guardem en una caixa.

    Rosa Maria PascualLa mestra. Amb el somriure als llavis (Maçanet de la Selva: Gregal, 2017), pàg. 139

  • —No notaran res —va dir l’Elvira.
    Així que de primer hi havia aquella mena de caldo, l’aiguota bruta del que l’Elvira en deia escudella, com si hagués recollit amb la mateixa olla una porció d’aigua del riu. Doña Remei agafà el cullerot i xarrupà, amb els seus llavis construïts expressament per tastar sucs. El va trobar fortíssim.
    La convidada va entendre de seguida que no hi havia altra solució que aliar-se amb l’amfitriona i mirar de tapar el desastre.

    Genís Sinca, Una família exemplar (Barcelona: Destino, 2013)

Tema de la setmana

Mots formats amb el sufix -ot

Mapa no disponible