Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

destarotar (v)

Quan?

14 de maig de 2019
Tot el dia

Què passa?

Definició

Desconcertar; fer perdre la serenitat de judici; torbar (algú) desbaratant els seus plans, les mesures preses, els projectes, etc.

El nostre atac imprevist destarotà l’enemic.

Aquell ximple m’ha vingut a destarotar.

Etimologia

Probablement derivat de tarot, ‘broc gros del porró’, en el sentit d’‘atuell fet malbé’ (porró sense broc o tarot).

Usos

  • En un país tirant a normal, quin tracte rebria [Ferran Garcia-Oliver]? I quin tracte rep ací? Fins i tot personatges públics més coneguts (com Mira, o Torrent, o Piera) no passen d’ocupar llocs molt secundaris. I això distorsiona molt la relació amb el públic, empobreix la societat, neguiteja els creadors, els posa nerviosos (i en destarota també més d’un), segresta aportacions cabdals i condemna a l’esterilitat molts esforços.

    Gustau MuñozA l’inici del segle. Un dietari de reflexions (València: Tres i Quatre, 2002), pàg. 31

  • Una vegada em van denunciar per comunista i un agent de la Brigada Político-Social es va presentar a Palafrugell per interrogar-me. Quan va veure que el director de la Revista de Palafrugell era un reverendo alférez castrense (mossèn Tapiola), ja li van començar a trontollar els esquemes. Tampoc no va trobar que cap dels altres membres fos en absolut sospitós, i com que jo li rebatia tot el que deia i li plantejava cada cop més dubtes i preguntes, va acabar força destarotat i dient que semblava que l’interrogador fos jo en comptes d’ell. Sembla que la seva conclusió final va ser que hi havia algun criptocomunista católico e inofensivo, i la cosa es va acabar aquí.

    Jordi Pujol i Cofan entrevistat per Núria Sàbat a la Revista de Girona, núm. 280, 2013

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots amb etimologies curioses. El d’avui és una proposta de Carme Hernández, de Castelldefels (Baix Llobregat).

Enllaços

Mapa no disponible