Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

esbudellar (v)

Quan?

30 de octubre de 2018
Tot el dia

Què passa?

Definició

Llevar els budells (a un animal); matar o escorxar (obrint amb una arma blanca per la part dels budells).

Acaben d’esbudellar el xai.

Jack esbudellava les víctimes sense pietat.

Etimologia

De budell, del llatí botellus (i més possiblement d’una variant de llatí vulgar butellus), ‘embotit, botifarra; tripes, budell’, diminutiu de botulus, ‘botifarra’.

Usos

  • Jo podria estar sonat, i ara mateix agafar un no sé què i assassinar-la, però no, escolto els seus roncs suaus i penso en la confiança. És clar que l’Eva i jo ens coneixem de fa anys, de quan érem petits, però en feia mil cinc-cents que no sabíem res l’un de l’altre. De fet, potser és ella qui espera que m’adormi en un marc de confiança postsexual per agafar un ganivet de sota el matalàs i esbudellar-meamb la perícia adquirida de quan era carnissera. De fet, aquests roncs són massa suaus, massa segurs, massa ben fets.

    Janot Vila, «Pensaments», Premi Núvol 2014 de contes, Paper de vidre, 10 de setembre del 2014

  • —Els meus clients són tots uns bavosos. ¿Per què tots em toquen a mi? —proclamava sempre amb una complaent i còmica desesperació. I ells se la miraven mentre teclejava números de deenaí, mentre guillotinava per la meitat llibretes gastades (ho feia amb la força i la contundència d’una peixatera que esbudellatonyina) i se la miraven quan s’aixecava per anar als arxivadors a buscar dòlars per les parelles que marxaven de vacances.

    Empar MolinerNo hi ha terceres persones (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)

Tema de la setmana

Verbs formats a partir de parts del cos

Enllaços

Mapa no disponible