Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

gambosí (m)

Quan?

13 de juny de 2017
Tot el dia

Què passa?

DEFINICIÓ+EXEMPLE:

Animal imaginari a què fa referència la locució caçar o pescar gambosins (Vinaròs, Tortosa, Mallorca) (DCVB); animal entre llegendari i imaginari que bàsicament servia per fer la primera innocentada (Vocabulari de boca).
El diccionari El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig, defineix aquest mot així: animal imaginari, inexistent, el nom del qual s’usa per a gastar bromes a persones innocents a fi de burlar-se d’elles fent-los creure que el dit animal existix realment i que poden caçar-lo.
Esta nit anirem a caçar gambosins i voràs que interessant i que divertit.

ETIMOLOGIA:

Segurament derivat de gamba (crustaci), extret del plural antic gàmbers, pronunciat gambes, del llatí vulgar cambărus, llatí clàssic cammărus, i aquest, del grec kámmaros [κάμμαρος], segurament encreuat amb el grec kárabos [κάραβος], ‘llamàntol’.

PASSATGE QUE IL·LUSTRA L’ÚS DEL MOT:

Els vilatans estaven acostumats a sentir-lo xiular a les nits i sacsejar les xemeneies, com si volgués endur-se la teulada. Amb el brunzit estremidor, els més vells, per atemorir la canalla, els deien que els gambosins volien entrar a casa pel fumeral. Els xiquets, presos pel pànic, ocupaven plaça al llit de sons pares.
Els gambosins, per força, havien de ser uns animals estranys, potser mitològics, amb ulls de drac, braços de ferro i llengua verinosa. Per tant, per fugir de tanta feresa, era millor amagar-se entre ombres, arrecerats a la vora dels pares, que ells els impedirien el pas per la finestra.

• Francesca Aliern, El pont de la solitud (Valls: Cossetània, 2005)

Vegeu-ne un altre passatge a la web i feu-hi comentaris

ENLLAÇOS:

‘Gambosins’ a «Agafada al vol», el blog de Teresa Tort
Francesca Aliern (Xerta, Baix Ebre 1947)
L’escreix / Els gambosins segons el DCVB

LA FRASE DEL DIA:

Ja ho deia aquell: si poguéssim aconseguir el silenci dels babaus i la peresa dels malvats, potser el món aniria d’una altra manera.
—Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991)

Mapa no disponible