Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

girapeix (m)

Quan?

30 de novembre de 2018
Tot el dia

Què passa?

Definició

Giradora de la paella; paleta de metall que els cuiners empren per a girar els peixos, les truites, les patates o altra cosa que fregeixen a la paella; escumadora.

Penja el girapeix al seu lloc, entre el cullerot i les pinces.

Etimologia

De girar (del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gỹros[γῦρος], ‘gir, cercle’) i peix (del llatí pĭscis, mateix significat).

Usos

  • Eduvigis no passava mai del sorell i de la sardina, els peixos més barats. I mai no comprava menys que una canastra plena, sobretot quan els fills eren ja molts. I ells mateixos havien de netejar i fregir el peix. Els més grans parlaven sovint de les tardes que passaven a la vora del fogó de llenya, quan eren estudiants, amb el girapeix a la mà, fregint sardines, centenars de sardines, omplint-ne grans olles de fang en escabetx. Aquell peix era després menjat durant molts dies, algunes vegades fins a arribar a un estat que ja s’apropava a la descomposició.

    Manuel de Seabra, Els exèrcits de Paluzie (Barcelona: La Magrana, 1982)

  • Dies de castanyada i dies, també, de polèmiques amb Halloween. A la porra el Halloween, parlem de castanyes. Certament s’ha anat perdent una part de la tradició de Tots Sants. Les castanyeres de tota la vida, ben abrigades amb unes mañanitas i remenant les castanyes amb un girapeix, han estat substituïdes per grups de nois en samarreta, venent desmenjadament el producte per fer uns calerons destinats a un institut o una associació. Potser és cosa del canvi climàtic.

    Jordi Casadevall i Camps, «Quan veníem castanyes», al blog Les aigües turbulentes, 1 de novembre del 2008

Mapa no disponible