Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

mel (f)

Quan?

7 de maig de 2019
Tot el dia

Què passa?

Definició

Substància rica en sucres elaborada per les abelles mel·líferes a partir del nèctar de les flors o de les secrecions procedents de parts vives de les plantes.

dolç com la mel (o més dolç que la mel)  Molt dolç.

El sabor i el color de la mel depenen del tipus de flors de les quals es recull el nèctar.

Etimologia

Del llatí mĕlmĕllis, mateix significat. Més mots de la mateixa família són emmelatmelassamelindro i melós.

Usos

  • A Roma la mel era consumida en abundància entre els atletes i gladiadors abans de començar el combat; a casa dels patricis mai no hi faltava i era un bon auguri degustar-la els primers dies de l’any. El costum romà de menjar-ne diàriament les parelles acabades de casar, durant el primer cicle lunar, va donar nom al que avui en dia es coneix com «lluna de mel».

    Bartomeu Bosch, Iniciació a l’apicultura (Palma: Moll, 1986), pàg. 12

  • La proverbial laboriositat de les abelles és fonamental en aquest procés; només per a poder apreciar en la seua total mesura el pot de mel que tenim en les mans, direm que 50.000 és una mitjana normal de vols necessaris per a recollir el nèctar suficient que es transformarà després en un quilo de mel, i que això implica haver visitat milions de flors i carregar en el seu estómac social un volum de nèctar en cada viatge que pot arribar a representar el 90% del seu pes.

    Silvia Cañas, «Els productes del rusc» (Mètode, núm. 33, primavera 2002)

Tema de la setmana

Productes que trobem a les fires de sant Ponç

Enllaços

Mapa no disponible