Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

poesia (f)

Quan?

6 de març de 2019
Tot el dia

Què passa?

Definició

Art d’expressar sensacions, sentiments o emocions, per mitjà de les paraules, els sons i el ritme, especialment a través dels versos; gènere d’obres escrites en vers; poema o obra en vers.

Conrea la poesia i sovint recita les seves obres a l’Horiginal del Raval.

Havia llegit tota la poesia de Sylvia Plath.

Alguns trobadors acompanyaven llur poesia de música.

Etimologia

Del llatí poēsis, mateix significat, i aquest, del grec poíēsis [ποίησις], ‘creació’, ‘poesia’, derivat de poiéō [ποιέω] ‘fer’.

Usos

 • La poesia, la literatura, l’art en general, et duen de vegades a un estat de gràcia creatiu, feliç, pletòric, i altres t’enfonsen en la més obscura desesperació. Vivim obsessionats per bastir una obra que s’apropi a la grandesa dels nostres somnis.

  Ponç PonsDillatari (Barcelona: Quaderns Crema, 2011), pàg. 136

 • La poesia no ha de pretendre
  omplir el món
  de paraules
  ans percaçar el somni
  de reconstruir-lo amb la màgia del joc
  de mans dels mots.

  Xavier Serrahima, Engrunes d’hores (Cotlliure: Cap Béar Éditions, 2012)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. Entre tots els subscriptors que enviïn la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat abans de dissabte 9 a les 13h sortejarem aquests tres llibres: la Gramàtica de la llengua catalana (gentilesa de l’Institut d’Estudis Catalans), el Diccionari etimològic manual de Joan Coromines (gentilesa d’Ara Llibres) i El valencià de sempre d’Eugeni S. Reig (gentilesa d’Edicions Bromera). Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Mapa no disponible