Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

reng (m)

Quan?

28 de febrer de 2019
Tot el dia

Què passa?

Definició

Línia segons la qual es col·loquen una sèrie de persones, especialment combatents, assistents a una cerimònia, o una sèrie de coses en un mercat, en un rebost, etc.; rengle.

Posar-se els soldats, els jugadors, en rengs. Cadascú al seu reng. Prendre reng. Hi havia un bon reng de venedors d’aviram. Dotze bótes, totes en un reng. Un reng d’ametllers.

Etimologia

Del germànic fràncic hring, ‘cercle; rotllo de gent formant renglera’, d’on prové també l’anglès i l’alemany ring ‘cercle’. Més mots de la mateixa família són renglearrenglerar i arranjar.

Usos

  • Després de fer net el nínxol dels padrins amb el drap que m’han encolomat les dones, enfilo el pom a l’argolla i em disposo a fer la volta de rigor pels dos claustres del cementiri. Un tercer és en construcció, amb un reng de nínxols d’obra nova que fan que la parròquia, cada any que hi passa pel davant, emeti un sospir i comenti el mateix: Aquets són los que mos tocaran a nantros.

    Marta RojalsPrimavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana, 2011), pàg. 11

  • Com prou haureu comprès tu i en Màrius, ara la meva situació militar (com la dels altres «companys tècnics») queda penjada en l’aire. Confio que el nou general farà possible, per fi, allò que tant he esperat al llarg de deu mesos de calvari: poder servir el nostre país des dels rengs d’una unitat regular. Serà la compensació del disgust que passo amb la desaparició de l’Exèrcit de Catalunya, que a penes si haurà estat més que una il·lusió i un nom; almenys el nom, de tota manera, l’hi haurien pogut deixar.

    Carta de Joan Sales a Mercè Figueres, 8 de maig de 1937, dins Cartes a Màrius Torres

Tema de la setmana

Monosíl·labs

Enllaços

Mapa no disponible