Escola Pau Delclòs

Pau Delclòs

truja (f)

Quan?

4 de febrer de 2019
Tot el dia

Què passa?

Definició

Porc femella.

Una trujada és un ramat de truges.

Com porctruja també pot ser un insult: vegeu-ne més informació aquí (del llibre 100 insults imprescindibles, de Pau Vidal, publicat per Cossetània el 2014).

Etimologia

Del llatí tardà troia, mateix significat, probablement d’una base cèltica trogia, possible modificació del cèltic comú torkos, ‘porc, senglar’.

Usos

  • L’encarregat de la setmana, Kevin, escriu maldestrament la data a la pissarra. La noia li indica que darrere el número de dia ha d’afegir una «TH»; «¿Darrere l’any també, mestra?»; «No, Kevin.»
    Ve Màrius i li pregunta com es diu «truja». «Com es diu ‘porc’, Màrius?»; «Pig»; «Doncs es diu ‘pig’»; «Però el porc és mascle, i la truja femella…»; «Sí, però els anglesos no fan la diferència»; «¿No saben que hi ha porcs femelles?»; «Sí, Màrius, clar que saben que hi ha truges, però no troben que sigue una diferència important. Amb un nom per als dos ja s’aclarixen.» Màrius marxa, confús.

    Joan Todó, «Aula», dins A butxacades (Barcelona: Labreu, 2011), pàg. 46

  • Una truja, com tothom sap, és la ‘femella del porc’. El mot prové del llatí tardà troia(amb el mateix significat), possiblement derivat del cèltic torkos (‘porc senglar’). Però una altra hipòtesi, recollida pels filòlegs Josep Moran i Joan Antoni Rabella, és la que vincula aquesta paraula a una procedència geogràfica ben concreta: es tractaria del femení de porcus troianus (‘porc farcit’, en llatí), fent una comparació humorística entre la femella del porc prenyada i el cavall de Troia. D’altra banda, truja també s’usa com a insult per a referir-se a una ‘dona bruta, materialment o moralment’. Finalment, una trujada, a més d’un ramat de truges, és una feta indecorosa.

    Joan Avellaneda, Viatge a l’origen dels insults (Badalona: Ara Llibres, 2006), pàg. 55

Tema de la setmana

Amb la lluna nova, comença l’any nou lunar: avui és l’últim dia de l’any del gos i demà encetem el del porc. Per celebrar-ho, aquesta setmana veurem uns quants mots relacionats amb els porcs.

Mapa no disponible